/ Residential complex 'Tetris Hall'
 / Residential complex 'Tetris Hall'
 / Residential complex 'Tetris Hall'
 / Residential complex 'Tetris Hall'
 / Residential complex 'Tetris Hall'

Residential complex 'Tetris Hall'

Years
2018-
Location
Ukraine, Kyiv
Type
Project area
1,48 ha
Client
'KAN Development'
Support
Architectural bureau 'A.Pashenko'
State
In the implementation process
Challenge
To create a relaxing, nature-like space in a highly dense urban area.
Solution
We’ve identified three main areas: a square, park and lawn. The master plan has accounted for the structural geometry of the buildings and has been clearly structured

Location

Residential complex Tetris Hall located in the center of Kyiv. Major cultural and entertainment facilities are within walking distance. The project area is located on the stylobate above the parking lot and completely free of cars. 

 / Residential complex 'Tetris Hall'
 / Residential complex 'Tetris Hall'
 / Residential complex 'Tetris Hall'
 / Residential complex 'Tetris Hall'
 / Residential complex 'Tetris Hall'

Search for the concept

As there is a large density of high-rise buildings, one of our main goals was to bring the feeling of the surrounding nature into the design by creating a park and big lawn.

 / Residential complex 'Tetris Hall'
Model / Residential complex 'Tetris Hall'
Model

Concept

 / Residential complex 'Tetris Hall'
 / Residential complex 'Tetris Hall'
 / Residential complex 'Tetris Hall'

Master Plan

Park area visualy divides yard into separate spaces. From the west side there is a large lawn for games and recreation, and near the facades is a chamber space for meetings and communication. Responding to potential pedestrian connections, the area is located in the most active zone. 

General planning has a clear structure and supports the geometry of the facades. Space is not an attribute or a decoration - it is alive and interesting to the inhabitants, regardless of their age and preferences. Residents choose how to spend time: to play with kids or arrange a picnic with friends, to sunbathe or relax in the shade of blossoming trees, play sports or lie in a hammock.


 / Residential complex 'Tetris Hall'

Entrance Group

 / Residential complex 'Tetris Hall'

Plaza

Pedestrian paths cross on the square. Flowerbeds with benches form a buffer between the active public area and the building exits

 / Residential complex 'Tetris Hall'
 / Residential complex 'Tetris Hall'

Sports Area

On the sports area you can play table tennis, streetball and petanque.

 / Residential complex 'Tetris Hall'

Park

Park area with green mounds and pine grove divides the space. 

 / Residential complex 'Tetris Hall'
 / Residential complex 'Tetris Hall'

Lounge Area

Зона вітальні налаштовує на спокійний сімейний відпочинок, зустрічі з друзями та розмови з сусідами. Тут є:

The lounge area is designed for family holidays and friends  meetings. There are: 

  • area with benche, outdoor furniture and green partition that devides area to more "chamber" spaces
  • sandbox for the youngest inhabitants
  • small stepped terrace
  • hammock for those who like to spend time in the fresh air
 / Residential complex 'Tetris Hall'

Lawn

The lawn helps to sence the scale of the environment. The space is free from information boards. Residents can use the yard as they wish, without pre-written scenarioіs.

 / Residential complex 'Tetris Hall'
 / Residential complex 'Tetris Hall'

Playgrounds

The space becomes more livable when children's laughter is heard in it.

 / Residential complex 'Tetris Hall'
 / Residential complex 'Tetris Hall'

Kindergarten

На території житлового комплексу знаходиться дитячий садочок на 110 місць — 6 груп. Аби звільнити якомога більше місця для гри, ми об'єднали майданчики для двох середніх і двох старших груп в один простір, а посередині розташували пагорб з лазалками та гірками. Ми використовуємо ігрові елементи індивідуального виробництва, які не мають лінійних чітко визначених функцій, а передбачають різні сценарії використання.

За таким принципом побудовано майданчик для молодших груп. Там є альтанка, ігрова кухня та пісочниця, вбудована в терасу. Ще на одній терасі біля дитсадка можна проводити уроки на свіжому повітрі та спортивні заходи. 

Такий об'єднаний простір допомагає дітям пізнавати природу, бути більш комунікабельними, сміливими та відкритими до взаємодії.

On the site of the residential complex there is a kindergarten for 110 places (6 groups). In order to release as much space as possible for the play, we combined the grounds for the two middle and two eldest groups into one space. In the middle there is a mound with slides. We use individual playground equipment that do not have linear functions, but provide different case-scenarios.

According to this principle, a platform for junior groups has been built. There is a gazebo, a game kitchen and a sandbox built into the terrace. On the same terrace at the kindergarten children can take outdoor classes.

This united space helps children to discover nature, be more sociable, courageous and open to interaction.

 / Residential complex 'Tetris Hall'

Project documentation

 / Residential complex 'Tetris Hall'

Landscape architecture studio 'KOTSIUBA'

Maksym Kotsiuba, Mariia Andriienko, Marianna Kryvoruchko, Victoria Kachura, Inna Dobrovolska, Anna Vasylieva

 

Phytopathologist

Sergii Rohovskyi

Strategy + design — Other Land

Web development — Perevorot.com