/ Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'

Внутрішній двір офісу 'Roshen'

Рік
2016-2018
Локація
Україна, Київ
Тип
Площа
0,47 га
Замовник
ККФ 'Roshen'
Співпраця
Ландшафтна архітектура — 'In Situ'
Проект освітлення — 'Les Eclaireurs'
Фонтани, цивільна інженерія — 'OGI'
Розробка ковзанки — 'KEO'
Ревіталізація будівлі — 'AER'
Статус
Реалізовано
Виклик
Адаптація проекту компанії 'In Situ' до українських реалій. Перетворити промислову територію на відкритий затишний простір для мешканців і гостей міста.
Рішення
Детальна розробка проектної документації, відповідність проекту українським будівельним нормам, переклади альбомів, сприяння 'In Situ' та як результат — виданий адаптований альбом робочих креслень та авторський нагляд об'єкту на початковій стадії.

Локація

 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'

Конкурс

У 2014 році керівництво фабрики 'Roshen' вирішило перенести частину виробничих потужностей у Вінницю та Бориспіль, а на території фабрики зробити громадський простір 'Roshen Plaza'. Головною задачею було перетворити промислову територію на відкритий затишний простір для мешканців і гостей міста. 

У 2016 році пройшов закритий конкурс на концепцію площі території фабрики 'Roshen', в якому прийняли участь 6 компаній — 3 українські '33bY Architecture', 'MAACC', ’AER’ та 3 іноземні:  'In Situ', 'ExteriorArchitecture', ‘Inside outside’.

‘Inside outside’ / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
'33bY Architecture' / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
'33bY Architecture' / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
'ExteriorArchitecture' / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
'ExteriorArchitecture' / Внутрішній двір офісу 'Roshen'

Перемогла французька компанія 'In Situ', а нашу компанію запросили приєднатися до проекту в якості місцевих ландшафтних архітекторів, що зроблять адаптацію проекту до українських реалій.

Загальний вигляд © 'In Situ' atelier de paysages et d'urbanisme / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
Загальний вигляд © 'In Situ' atelier de paysages et d'urbanisme
Центральна площа © 'In Situ' atelier de paysages et d'urbanisme / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
Центральна площа © 'In Situ' atelier de paysages et d'urbanisme
Амфітеатр © 'In Situ' atelier de paysages et d'urbanisme / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
Амфітеатр © 'In Situ' atelier de paysages et d'urbanisme

Проектні рішення

Особливістю проекту стало цілісне бачення території. 'In Situ' вирішили вийти за межі технічного завдання: половину парковки запропонували перетворити на паркову зону, нівелювали перепад висот території та розробили комплексний підхід до транспортних та пішохідних зв'язків.

Проектом передбачається:

  • Фонтани перед центральним фасадом будівлі
  • Світлове шоу (3D mapping) на фасадах будівлі
  • Зелений амфітеатр з галявиною
  • Ковзанка на місці галявини взимку
  • Сімейне кафе біля фасадів будівель
  • Прямий вихід з підземного переходу з проспекту Науки на територію, що значно спростило б пересування людей
  • Заїзд автобусів з дитячими екскурсіями на територію
  • Внутрішній сад для працівників
  • Парковка

Зараз вже реалізовані сад для працівників та парковка.

Процес адаптації

З французької сторони було 4 команди, які комплексно розробляли проект: освітлення, ковзанка, фонтани та ландшафт. Тому важливо було оптимізувати процес роботи. 

Перед початком роботи команд ми вивчали вихідні дані: мережі, топозйомки, готували витяги з ДБНів, інвентаризацію зелених насаджень, підбирали варіанти місцевих матеріалів по покриттям та перекладали все це англійською. 

Олена Цимбалюк координувала роботу, і завжди була в курсі всіх деталей проекту як ландшафтної частини, так і всіх суміжних сфер. Вся комунікація з французькою стороною велася в онлайн режимі за допомогою програми, призначеної для командної роботи.  

 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'

Реалізацію розділили на 2 черги будівництва: внутрішній двір з паркінгом і тимчасовим шляхом та амфітеатр.

Черги реалізації / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
Черги реалізації

Концепція першої черги реалізації

Основною задачею внутрішнього двору було створення теплої та затишної атмосфери для працівників фабрики. Важливою вимогою від стало використання довговічних природних матеріалів, тому для мощення був обраний граніт — камінь місцевого виробництва — та дерев'яні дубові настили для лав.

Паркінг продовжує ефект амфітеатру та є максимально зеленим — між рядами авто знаходяться висадки беріз та багаторічників. 

Візуалізація внутрішнього двору © 'In Situ' atelier de paysages et d'urbanisme / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
Візуалізація внутрішнього двору © 'In Situ' atelier de paysages et d'urbanisme
Візуалізація паркінгу © 'In Situ' atelier de paysages et d'urbanisme / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
Візуалізація паркінгу © 'In Situ' atelier de paysages et d'urbanisme

Проект адаптовано до українських реалій: при адаптації зважали на клімат, місцеві матеріали, відчуття, що повинні з'являтися в просторі. Увага до найменших деталей — одна з основних рис як проекту 'In Situ', так і нашої адаптації.

Для того щоб уникнути підрізки мощення, розміри площі були спроектовані з урахуванням розмірів гранітних елементів та швів між ними, а самі цільні гранітні блоки виконані під замовлення.

Схема організації рельєфу виконана з пониженням паралельно фасадам будівлі. Це дало можливість зробити всі лави на підпірних стінах однакового розміру та абсолютно паралельними будівлям. Дощоприймачі також витримані в стилістиці покриттів. Вони розташовані вздовж лав та виконані з гранітних елементів.

Авторський нагляд

Після закінчення адаптації розпочалася реалізація проекту, де ми здійснювали авторський нагляд.

 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'

Роботу над внутрішнім двором та паркінгом завершено — територія знаходиться в експлуатації

 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'
 / Внутрішній двір офісу 'Roshen'

Студія ландшафтної архітектури 'KOTSIUBA'

Максим Коцюба, Марія Андрієнко, Маріанна Криворучко, Вікторія Качура

 

Майстерня ландшафту та урбаністики 'InSitu'

Emmanuel Jalbert, Yann Chabod, Sofia Seghrouchni, Anne Romettino

 

Менеджер проекту

Олена Цимбалюк

 

Фітопатолог

Сергій Роговський

 

AER

Артем Додонов, Настя Стрижевська

 

Фотограф

Іван Авдеєнко

Strategy + design — Other Land

Web development — Perevorot.com