Вероніка Шустер

Про велосипеди та дороги в Просторі ландшафтної архітектури

10 червня 2019

7 червня влаштували вечір транспорту — зустріч Простору ландшафтної архітектури "Велосипеди та дороги: все про транспортну інфраструктуру". Лекторами були 3 професіонали: Віктор Загреба з Urban conculting group, Вадим Денисенко з U-Cycle-Асоціація велосипедистів Києва та Дмитро Беспалов з A+C Україна. 

Повну версію можна послухати в онлайн-трансляції, а для тих, у кого є 10 хвилин часу — ця стаття з основними тезами. 

За локацію дякуємо Urban 500
За локацію дякуємо Urban 500

Що таке Vision zero?

Ми повинні не миритися зі смертями на дорогах, а прагнути, щоби їх не було. Не зменшити їх на 5 або десять відсотків, а  звести до 0 смерті в ДТП. Це і називається Vision zero  — нульова смертність на дорогах. Щоби переконатися, що це можливо, дивіться інтерактивну мапу Dekra vision zero. 

Міста, які досягли Vision zero
Міста, які досягли Vision zero
Смертність на дорогах — це ще і ризики для економіки
Смертність на дорогах — це ще і ризики для економіки

Дороги для людей


Дизайн повинен бути людяним, дозволяти все, що безпечно, щоби люди йому довіряли. В іншому випадку буде дисбаланс між інфраструктурою та користувачами. 


Люди завжди будуть помилятися. Тому звинувачувати людей в ДТП не продуктивно, так ми не вирішуємо проблеми. Ми, як проектувальники, повинні брати на себе відповідальність, зменшити кількість і наслідки помилок. Не повинно бути життя ціною помилки.

Дорожня дієта


“Дорожня дієта” — американський термін. Це метод скорочення кількості дорожніх смуг до мінімально необхідних і за рахунок цього влаштування велодоріжок, паркувальних місць тощо. Так збільшується безпека руху без зниження пропускної здатності. 


Дорожня дієта: реалізація та візуалізація.
Дорожня дієта: реалізація та візуалізація.
Дорожня дієта: реалізація та візуалізація.

Snackdown

Коли випадає сніг, можна побачити, де на перехрестях зайвий простір: надмірна площа перехресть, занадто багато асфальту та завеликі радіуси поворотів. Вирішенням цього є компактні перехрестя. Вони не тільки безпечніші, але ще й підвищують пропускну здатність автомобілів. 

Друге рішення — організація безконфліктного регулювання. Зараз у нас регулювання двохфазне, як було в Європі та Америці років 40 тому: один їде, другий стоїть. 

Третє рішення — рух по колу, який унеможливлює бокове та лобове зіткнення і високу швидкість. 








Як довести, що в Києві є затори?

Як зрозуміти, затори були більше у вівторок чи середу? Зараз ми не можемо сказати, ситуація з транспортом покращується чи погіршується, адже немає метрик. Колись, до його заборони, заміряв затори Яндекс.Таксі. А от, наприклад, в місті Себу (Філліпіни) з населенням 886 тис. вистачило обладнати jps-трекером 70 таксистів, аби щоденно отримувати метрику заторів та транспортної ситуації в місті. 

Якщо немає моніторингу, не можна виміряти ефективність влади, а водії їздять за власним розсудом. 

 

Дмитро Беспалов розказує про транспортну модель Києва.
Дмитро Беспалов розказує про транспортну модель Києва.

Громадський vs приватний транспорт


Війна йде не між маршруткою та автобусом, а між приватним та громадським транспортом. І зараз громадський транспорт програє. 

За прогнозами автомобілізації, ми рухаємося до 400 автомобілів на тисячу мешканців. Та головне не кількість, а те, високе автомобілекористування. Якщо в Європі коефіцієнт користування автомобілем — 50 відсотків, то у нас стабільно тримається на 90 відсотках. 

На доданок: в Києві на 600 тисяч активних автомобілів припадає тільки 20 тисяч паркомісць. Тобто будь-яке авто є потенціальним порушником. 


Прогнози автомобілізації на 2025 рік
Прогнози автомобілізації на 2025 рік

Стала мобільність Миколаєва

Миколаїв — перше українське місто, яке замовило розробку транспортної моделі бюджетним коштом, без підтримки іноземних інвестицій. При аналізі транспортної системи, що в місті 30 відсотків пішоходів, проте зі всього бюджету, який виділяють на транспорт, на пішохідну частину йде всього 2 відсотки. 

Як лоукостери змінюють місто


Для позитивних змін в транспорті багато роблять лоукостери та безвізовий режим. І тепер разом із сувенірами ми привозимо в Україну соціальний запит на зміни.


Дискусійна панель з лекторами
Дискусійна панель з лекторами

Strategy + design — Other Land

Web development — Perevorot.com