Вероніка Шустер

"Як розповідати про міські проекти". Міні-конспект із зустрічі в Просторі ландшафтної архітектури.

22 лютого 2019

Зібрали для вас декілька думок, що прозвучали від Хмарочос та Pragmatika під час лекції.

Юлія Салій (співзасновниця/ видавець міського онлайн-видання «Хмарочос») :

  •   У журналіста з піарниками складні стосунки: піарнику завжди щось треба від журналіста, журналісту від нього - ні. Зацікавлені в роботі з піарниками, якщо хочемо написати про конкретний проект і хочемо взяти коментарі. Якщо нас просять написати про щось безкоштовно, це те саме, що попросити архітектора безоплатно намалювати проект
  • Нам завжди цікаві українські проекти в міжнародному контексті, що беруть участь у міжнародних конкурсах, є інклюзивні, сучасні, енергоефективні. Найкраще коли архітектори/ проектувальники/ дослідники пишуть невеликий прес-реліз на декілька абзаців, де чітко прописано, що за проект, хто автор, які проблеми вирішує, чому про це варто розповісти, можна надати фото та коментарі причетної до проекту людини. Якщо це робити регулярно, рано чи пізно про проект напишуть. Головне - якісно проводити комунікацію.
  • Якщо ви погодилися на інтерв’ю, знаєте, що це за медіа, читаєте його та поважаєте, маєте покластися на журналіста, як на професіонала. Так само, як забудовник покладається на вас - архітектора - як на професіонала, а не вносить 500 правок, і в результаті ваш ідеальний мінімалістичний будинок перетворюється на рококо з рюшечками.
  • Хороші якісні проекти завжди популярні. Коли з’являється проект якісний, про нього всім цікаво читати, дивитися, коментувати. Це просте правило.

Жанна Ржанова (СEO журналу Pragmatika), Костянтин Ковшевацький (головний редактор Pragmatika):

  • Не всі знають на якій козі до нас під’їхати. Насправді все простіше. Ми самі вирішуємо, що друкувати, а що ні. Якщо ви нам за якоїсь причини сподобалися (а це не складно), то ми будемо з вами співпрацювати. Це буде вам коштувати рівно нічого, окрім часу та зусиль.
  •  Один із способів уберегти проект від плагіату, щоб його не вкрали (або принаймні потім довести, що вкрали) - подаватися в місцеві медіа, які можуть висвітлити проект.
  • Для того, щоб нам сподобався проект, мало просто надіслати картинку. Ми подивимося на неї, скажемо: “Гарно” та забудемо. За красивою картинкою повинна бути ідея. Ми не боїмося слів, і ви не бійтеся попросити нас по допомогу. Опишіть ідею, дайте тези та історію, щоб нам було за що зачепитися. Те, що ви не вмієте красиво писати - не проблема.
  • Впізнаваність і піар - це регулярна монотонна робота. Не варто чекати чарівництва від однієї публікації в журналі. Ніхто нікому нічого не винен.

За фото дякуємо Pragmatika.

Strategy + design — Other Land

Web development — Perevorot.com