Максим Коцюба

Міні-конспект із зустрічі «Мапи, дані, ЛУН, міста»

18 березня 2019

Міні-конспект із зустрічі “Мапи, місто, ЛУН, міста” з Денисом Суділковським та Іваном Микуляком в Просторі ландшафтної архітектури:


  • Ми самі обираємо в якому місті жити. І тут не про релокейшн кудись в Європу, про можливість щось змінювати. Ми не можемо змінити все одразу, проте можемо змінити по частинкам, потроху зсуваючи непід’ємний тягар минулого та проблеми сьогодення для того, щоб в майбутньому нам стало трошки світліше.

  • Як працює ЛУН Місто? Перше що робимо - агрегуємо дані з усіх відкритих та не дуже відкритих джерел. А потім ми робимо ці проблеми популярними - навчаємо людей розуміти, що таке комфортне життя. Ми можемо сформувати попит на якісне життя. Якщо ми пояснимо людям, що вони можуть вимагати більшого, то вони своїми грошима і своїм голосом зможуть диктувати світу пропозиції. Саме це стане рушієм змін. 



  • Є закон про доступ до публічної інформації. У тому законі є статті 10.1, яка говорить що з точки зору українського законодавства відкриті дані є даними, котрі може обробити машина. Проте відкриті дані не треба плутати з опублікованими в інтернеті. Якщо щось лежить погано, це не значить, що його можна взяти. 


  • Опен дата по-українськи - взяти екселівську таблицю, роздрукувати, підписати, відсканувати і надіслати на пошту.



  • Є питання з вирахуванням щільності населення в орендованому житлі. Дивимося на п’ятиповерхівку, а там живе 10 людей. Такого не може бути. Тоді ми беремо свої емпіричні формули. Це не точно, ми не ходили по квартирах і не заглядували по всіх вікнах, але ми перевіряємо по декількох формулах. 


  • Оформлення карт відбувається у два етапи. 1. Машина розраховує дані. 2. Ми в графічних редакторах переводимо ці дані ручками, щоб це виглядало красивіше. Тобто машина рахує у тому вигляді, якому може, і вже дизайнер все це коригує. Виходить якісна картинка.



  • Є проблема: в Україні не вистачає інституту брокерства. В цивілізованих країнах ти наймаєш брокера і він каже: Це житло не купуй, бо це занадто дорого, а тут буде шум. А у нас приходить: нормально, мені ж комісія буде 5 %. ЛУН якраз виконує роль якісного брокера.


  • Часто з першого разу не виходить проаналізувати дані. Спершу пробуємо одну методику, розуміємо що вона не підходить, дивимося візуально, що вона недостатньо точно. Дивимося другу методику, третю. Тобто ми робимо одне й те ж різними методиками. Після того як ми це зробили, будуємо гістограми та дивимося розподіл, аналізуємо скачки та аномалії. Потім все це перевіряємо та впевнюємося, чи все гаразд. 




А повний запис лекції шукайте тут


Strategy + design — Other Land

Web development — Perevorot.com