Максим Коцюба

П'ять основних компонентів для створення якісного та живого прибудинкового простору

26 травня 2021

Вільні від авто подвір’я в новобудовах на сьогодні вже не є чимось унікальним. Це базова річ якою нікого не здивуєш. Інше питання в наповненні — хто і яким чином облаштовує цю територію, наскільки вона відповідає реальним потребам мешканців. Можна згадати житлові комплекси преміального сегменту, де раніше двір виступав як атрибут статусу і ним фактично ніхто не користувався. Та й створювався він не для цього. 

На сьогодні ж, незалежно від сегменту, є запит на житло, де простір — це про час з сім’єю та друзями, формування добросусідських відносин та насолоду від життя.

Але як створити такий простір? Чи є універсальний рецепт, що допоможе прийняти правильні рішення? На мою думку для цього необхідні п'ять основних компонентів: цілісність, ідентичність, варіативність, природність та якісна реалізація. 

Стаття для журналу 'Моноліт'
Стаття для журналу 'Моноліт'

Цілісність

Насамперед, проект території має бути об'єднаний загальною ідеєю, яка створить цілісність архітектури, внутрішніх просторів, позиціонування та бренду ЖК. Якщо слідувати формальному підходу, що опирається лише на відповідність нормативних площ, то розмістивши всі функціональні зони, навіть якщо вони щедро приправлені дизайнерськими рішеннями, територія не буде працювати. 

Інженерія та конструктив часто впливають на те, як виглядатиме простір, хоча має бути навпаки. Тому розпочинати роботу над ландшафтною архітектурою об’єкту потрібно з самого початку проекту, паралельно з розробкою архітектури. А людиноцентричний підхід до проектування допоможе побачити простір через досвід користувача та краще зрозуміти його потреби.

Внутрішнє подвір’я  ЖК Tetris Hall розташоване на даху паркінгу. Загальне планування має чітку структуру та підтримує геометрію фасадів.
Внутрішнє подвір’я ЖК Tetris Hall розташоване на даху паркінгу. Загальне планування має чітку структуру та підтримує геометрію фасадів.

Ідентичність

Ще з радянських часів люди звикли до типових просторів, в яких немає душі. В таких умовах людині важко сформувати свою приналежність. Цей простір чужий, тому що він був спроектований для всіх і ні для кого водночас. 

І навіть сьогодні на ринку нерухомості можна спостерігати багато типових рішень, котрі повторюються з проекта в проект. Щоб досягти ідентичності потрібна глибина занурення та розробка індивідуальних концепцій просторів. Це більш складний шлях, але в результаті він дасть "обличчя" об'єкта, який буде відрізнятися від інших. 

Ідентичність покликана сформувати простір, який буде унікальним не стільки за рахунок особливих рішень, скільки за рахунок того, що спроектований він буде спеціально для цієї локації, архітектури і головне — людей, які будуть там жити.  
 

Лави з рельєфом на бульварі ЖР Rybalsky вже стали впізнаваним елементом комплексу
Лави з рельєфом на бульварі ЖР Rybalsky вже стали впізнаваним елементом комплексу

Варіативність

Правило “менше — це більше” чудово працює коли ми стикаємося з функційним наповненням простору. Перенасичення прибудинкової території відображає бідність навколишньої інфраструктури, але не компенсує її. А чітко визначені лінійні функції простору тільки зменшують варіативність його використання. 

Тому варто зконцентруватися лише на кількох головних функціях та створити місця, які мешканці зможуть використовувати в різний спосіб, самостійно обираючи сценарії. Для прикладу, дитячий майданчик — це не обов'язково гойдалки та гірки, зелені зони також сприймається дітьми як ігровий простір, адже природа стимулює розвиток уяви і креативності, особливо якщо діти можуть з нею взаємодіяти граючись.

Пішохідний бульвар ЖР Rybalsky є затишним місцем для спілкування та відпочинку мешканців житлового району та передбачає різні сценарії використання
Пішохідний бульвар ЖР Rybalsky є затишним місцем для спілкування та відпочинку мешканців житлового району та передбачає різні сценарії використання
В внутрішньому подвір’ї  ЖР Rybalsky дитячі майданчики інтегровані в зелені зони
В внутрішньому подвір’ї ЖР Rybalsky дитячі майданчики інтегровані в зелені зони

Природність

Живучи в містах серед щільної забудови, людям не вистачає справжньої, навіть дещо дикої природи, де вони могли б відпочити від ритму мегаполісу та наповнитися енергією.

На сьогодні технології дозволяють створити дорослий сад. Використання крупномірних дерев зробить простір співмасштабим людині та дасть змогу відразу насолоджуватися результатом, не витрачаючи час на очікування. Висаджені масивами кущі та трави дадуть можливість мешканцям в повній мірі відчувати динаміку сезонів, спостерігати за тим, як змінюються барви та запахи природи. І навіть почути вранці спів тутешніх птахів. 

Сосновий гай на розміщений на даху паркінгу, територія ЖК Tetris Hall
Сосновий гай на розміщений на даху паркінгу, територія ЖК Tetris Hall

Якісна реалізація

Немає нічого кращого за гарну візуалізацію, ніж ще краща її фактична реалізація. Адже якісне втілення проектних рішень — це не тільки про виправдання очікувань мешканців, а й про економію коштів на подальшу експлуатацію. При розробці проекту та прийнятті рішень потрібно орієнтуватись на те, як простір буде працювати наступних 20-30 років. 

Також важливо використовувати прості матеріали, які є довговічні та красиво старіють: бетон, дерево, метал та камінь. Тобто ті, на які не потрібно буде щороку витрачати кошти на оновлення декоративного покриття. 

Коли є увага до деталей в кожному квадратному метрі, ти як користувач відчуваєш цю любов та продуманість, це довершує загальний образ території.

Поєднання бетону, дерева, металу та клінкерної цегли
Поєднання бетону, дерева, металу та клінкерної цегли
Територія ЖК Tetris Hall
Територія ЖК Tetris Hall

Strategy + design — Other Land

Web development — Perevorot.com