7 тез із зустрічі "Говорить місто: Gres Todorchuk PR та Ірина Вале про інтерактивні проекти"

12 липня 2019

Як зробити дослідження міста доступним та цікавим для кожного мешканця? Про це поговорили з Юлією Соловей (голова контент-відділу в Gres Todorchuk PR) та ілюстраторкою Іриною Вале на зустрічі Простору ландшафтної архітектури "Говорить місто: Екостежка та урбан-скетчинг"

Зібрали 7 тез із зустрічі, а повна версія — в трансляції на нашій сторінці. 

1. Показувати світ малюнок за малюнком


Один з методів, який порадила Ірина для дослідження міста — обрати елемент, на якому сконцентруєтеся. Наприклад, поставити собі задачу сфокусуватися тільки на ліхтарях. Так у вас одразу вмикається уважність і ви інакше дивитесь на місто. Якщо ви зробите замальовку, подорожуючи в новій країні або місті, то потім відчуєте весь спектр відчуттів, що були під час малювання: як було спекотно, як по вам лазила комаха… Можна також зробити книжку і весь день робити скетчі там — вийде цілий комікс про те, як пройшов ваш день. Інтерактив безкінечний. 


Скетч Ірини Вале
Скетч Ірини Вале

2. Головна помилка комунікації — це відсутність комунікації


"Якщо ви хочете, щоби з вами взаємодіяли, взаємодійте. Ми дуже активно залучали кого тільки можна: привозили журналістів на Екостежку, навіть коли там ще не було стендів, команда Intertop розробили мерч, який ми розсилали блогерам, залучали еко-блогерів, робили еко-пікнік та пленери. Нашою задачею було вдихнути в Екостежку життя. Найбільша радість — бачити, як люди гуляють Екостежкою", — розказує Юлія. 



3. Як малювати людей, якщо вони постійно рухаються?


Можна комбінувати частини тіла декількох людей: від одного малюєш голову, від іншого руки. Плюс у людей є певні патерни поведінки, тож скоріше всього людина ще повернеться в ту фазу, де була раніше. Наприклад, якщо дівчина поправляла волосся, то через деякий час скоріше за все це повториться. 


4. Співпраця з науковцями


"Для створення контенту ми залучили понад 20 вчених-консультантів від мікологів до орнітологів. Один з інтерактивів — можна зчитати QR-код та почути співи окремих птахів, що живуть на локації. Спочатку знайшли наукову базу співу птахів Масачусетського інституту. Надіслали її науковому відділу на затвердження. На що науковці відповіли: “Юлія, записи не підходять, бо птахи на цьому записі співають з іноземним акцентом. Наш крук так не співає”. Тож команді довелося шукати нові записи, щоб цей інтерактив існував".



5. Основний контент при створенні Екостежки — локація.

Ми виходили кілометрів 200, поки знайшли цю локанцію. Нац парк “Голосіївський” — єдиний в україні нац парк, що знаходиться в межах мегаполісу. В 17-18 сторіччі Голосіївський ліс використовували як полігон для екзотичних видів дерев, тому там можна знайти Бархат Амурський, бук, який взагалі не притаманний Київській області. 



6. Шипуча вулиця

Можна або спочатку подивитися на ілюстрацію, а потім охарактеризувати її. Наприклад, вона схожа на вишневе шампанське. Але також можна йти від зворотнього і ставити собі ціль ще до початку малювання. Наприклад, я хочу намалювати цю вулицю, тому що вона має смак квасу. Як я можу передати це відчуття "шипучесті"? 


7. Ходіть стежками

Екостежка може бути тільки на протоптаних стежках. Цей принцип можна застосувати всюди. Ми спостерігаємо за людьми, що вони роблять на стежках. Під час черговою експедиції в ліс побачили, що художники-студенти прямо в лісі стоять і роблять замальовки. Тоді ми зрозуміли, що в лісі є круті точки для малювання і вирішили зробити однією з атракцій два стаціонарних мольберти. Завдяки таким маленьким інсайтам створюється життя в просторі. 



Пленер на Екостежці
Пленер на Екостежці

Strategy + design — Other Land

Web development — Perevorot.com