Вероніка Шустер

Публічний простір у польових умовах

25 листопада 2019


Для того, щоби зробити публічний простір не потрібна купа грошей. У цьому на власному досвіді переконалися спікери лекції “Публічний простір у польових умовах” Владислав Данильченко та Дмитро Соловйов. 

  • Владислав Данильченко — менеджер проекту у волонтерській організації “Будуємо Україну разом”
  • Дмитро Соловйов — архітектурний фотограф і дослідник, волонтер литовського проекту Traveling Architecture Workshop Keliaujančios Architektūros Dirbtuvės. 


Відеозаписи їхніх виступів можете знайти тут і тут. А нижче зробили для вас конспект лекції. 


З чого починався БУР


Почалася історія БУРу в Краматорську в 2014 році, коли троє хлопців з Львівської освітньої фундації приїхали у щойно звільнене місто допомогти у відбудові будинків постраждалих. Тоді вони разом з мешканцями відбудували 25 квартир. 


Але була одна проблема: дуже важко пояснити, чому вони — не професійні будівельники — туди приїхали? Успішна розбудова будь-якого публічного простору полягає у взаєморозумінні та вмінні комунікувати з тим, з ким ти сидиш навпроти. 


Керівник БУРу Юрко Дідула тоді сказав: “ми відчували, що стіна між людьми руйнується і ми всі стаємо одним народом”. З того моменту будівництво стає нашим основним інструментом комунікації з людьми. Допомога є комунікацією добра. 

Ми не тільки будуємо, глобальною метою є об’єднання навколо однієї ідеї бізнесу, влади та громади, створення місцевих спільнот активної молоді. 


Волонтери БУРу
Волонтери БУРу

Вільна Хата


Першою культурно-освітньою платформою, яку ми створили спільно з мешканцями була “Вільна Хата” в Краматорську. Ми розуміли: зараз ми поїдемо з міста, а що буде далі? Під час БУР-табору об’єдналася активна молодь і їм потрібно було логічне продовження історії. Тож “Вільна хата” стала місцем, де молодь могла збиратися та разом створювати проекти. 



Вільна Хата в Краматорську
Вільна Хата в Краматорську

БУР-мобіль


Якщо ви знаєте, що таке Тесла, то уявіть собі щось набагато крутіше — це і буде БУР-мобіль. БУР-мобіль — створена спільно з Платформою “Острів” мобільна майстерня, яка може виїжджати в будь-яке місто. А він був просто авто, куди “заправляються” 30 волонтерів, щоби швидко дістатися до об’єктів. 



Travelling architecture workshop

Ініціатива Travelling architecture workshop існує вже 6 років та має підтримку президента. Формат — збирається команда волонтерів в червоненький бусик CAD-мобіль та їде в маленьке місто чи село в Литві (всього за літо відвідують 7 населених пунктів). Вони вчать місцевих дітей, як досліджувати простір, як його сприймати, а потім як організовувати та проектувати.


За весь час воркшопу до нас долучилося 30 мешканців. Спершу ми попросили дітей намалювати, що вони люблять в своєму селі та що тут хочуть бачити. Деякі хлопці взбунтовалися, мовляв малювати — це для малечі. Тоді один із тьюторів запропонував їм зробити комікс — хлопці втягнулися в роботу. 



Діти захотіли гойдалки та простір для зборів
Діти захотіли гойдалки та простір для зборів

Strategy + design — Other Land

Web development — Perevorot.com