Максим Коцюба

Публічний простір міста

30 листопада 2018
Стаття в журналі  “Ландшафт і архітектура”
Стаття в журналі “Ландшафт і архітектура”

В свіжому номері журналу “Ландшафт і архітектура” вийшла наша стаття про основні принципи формування публічного простору в місті. 

Що таке публічний простір

  • Публічний простір — це соціальний простір, який є відкритим і доступним для всіх. Тротуари, громадські площі, сквери, парки і пляжі, дворові території багатоповерхових будинків тощо — все це різновиди публічних просторів. Його основні функції: 
  • рекреаційна
  • комунікаційна
  •  політична
  • розважальна.

Успішні публічні простори в місті приваблюють людей, в них вирує соціальне життя та відбувається культурний обмін. Якщо громадський простір добре виконує свою роль, то стає живою «сценою», повної активності і веселощів, в іншому випадку ці місця порожніють, стають неприглядними та небезпечними , повз які хочеться мерщій пройти. 

Чому ж одні публічні простори стають більш успішними, куди люди хочуть повертатися знову і знову, а інші ні? 

Розглянемо основні принципи формування привабливого громадського простору для мешканців міста:

1. Доступність

Доступність місця можна оцінити по його зв’язках з прилеглими околицями. Мається на увазі як візуальний, так і фізичний зв’язок.  В доступний міський простір легко потрапити і крізь нього легко пройти; він добре помітний як з відстані, так і зблизька. Часто ці місця формуються при перетині великих потоків людей у фокусній зоні міста.

В такому просторі розвинена система громадського транспорту, пішохідний зв'язок та є паркінг. 

Сквер №3 Контрактової площі після реконструкції
Сквер №3 Контрактової площі після реконструкції

2. Різноманітність діяльності

Якісний міський простір є поліфункціональним і затребуваним всіма соціальними та віковими групами протягом всього дня.  Чим більше можливостей реалізації різних стратегій поведінки – від «самоізоляції» до максимальної включеності в соціальні взаємодії, тим більшим є потенціал розвитку території.

Старокиївська гора, де комфортно людям різного віку (від дітей до пенсіонерів), професій та економічного статусу.
Старокиївська гора, де комфортно людям різного віку (від дітей до пенсіонерів), професій та економічного статусу.

3. Комфорт та безпека

Як виміряти рівень комфорту простору? В ньому є вуличні меблі, спортивні тренажери, дитячі ігрові елементи, столи для ігор, гамаки та зелені зони. Для захисту від несприятливих погодних умов передбачені притінені місця в спеку та накриття в дощову погоду; для захисту від шуму та впливу агресивного міського середовища влаштований зелений розподілювач.  Безпечний простір охороняється та освітлений в вечірній і нічний час. 

4. Гостинність місця

Атмосферу створюють хороший дизайн та увага до деталей : встановлені вази з квітами, питні фонтанчики, малі архітектурні форми (не плутати з традиційними для українських міст МАФами). Територія доглянута, в просторі є активні фасади, що виглядають в рази привітніше за глухі стіни фасадів та порожні тротуари.

5. Точки притягання

Для того, щоб залучати відвідувачів, використано унікальні особливості простору — є інсталяції, вуличне мистецтво, скульптури, проводяться фестивалі та ярмарки. Можна послуговуватися цікавою історією даного місця та включити його до туристичного маршруту міста. Таким чином ми створюємо для простору бренд.

Панорамний вид на Київ, що відкривається зі Старокиївської гори
Панорамний вид на Київ, що відкривається зі Старокиївської гори

6. Соціалізація

Ця якість є дуже складною для громадського простору, але кардинально змінює його. Якщо люди зустрічаються в просторі з друзями, вітають сусідів і почуваються комфортно, контактуючи з незнайомцями, то відчувають приналежність до міської спільноти і розуміють: їхнє місто - їхній дім. Люди повертаються сюди знов і знов, приводять близьких. 

Чим більше принципів якісного публічного простору враховано при проектуванні, тим популярнішою стане територія серед мешканців міста та туристів.

Старокиївська гора наповнена людьми
Старокиївська гора наповнена людьми

Як щодо іноземних прикладів якісних публічних просторів?

Дитяча ігрова зона Potgieterstraat від «Carve Landscape Architecture» Амстердам, Голандія. Площа —1500м. кв.
Дитяча ігрова зона Potgieterstraat від «Carve Landscape Architecture» Амстердам, Голандія. Площа —1500м. кв.

Potgieterstraat розташований в центральній частині Амстердаму серед архітектури 19 сторіччя.


Цей майданчик — модерний інклюзивний простір, розроблений для потреб людей просто у внутрішньому дворі між будівлями. Архітектори повністю закрили місце від автомобільного руху, а на звільненому від парковки місці влаштували ігрові гумові пагорби, батути та простір для водяних ігор.



В самому серці Ніцци ландшафтний архітектор Michel Péna поєднав національний театр з музеєм сучасного мистецтва величезним зеленим коридором площею аж 12 га. Поділений на декілька частин, простір вміщує і ігровий дитячий майданчик в морському стилі, і світлові скульптури, і водяне дзеркало, в якому відбиваються Альпи, а з-під землі ключами б'ють фонтани. 

Площа Гвездослава, Братислава, Словаччина.
Площа Гвездослава, Братислава, Словаччина.


Братислава може пишатися якісним урбаністичним простором — площею Гвездослава, де старе гармонічно співіснує з новим. Поряд зі старовинним євангельским костьолом тут розташовані дві бібліотеки, комфортні вуличні меблі, дитячий майданчик, величезні шахи та місце для концертів та кінопоказів.



Відень. Австрія. Сквер у центральній частині міста.
Відень. Австрія. Сквер у центральній частині міста.

Хоча простір не потребував великого бюджету реалізацій, він став популярним серед жителів міста місцем для відпочинку. Як бачимо, завдяки локальним діям та низовим ініціативам можна зробити міста привабливими для людей, не використовуючи багато ресурсів. Все залежить від бажання та активної діяльності громади.

Strategy + design — Other Land

Web development — Perevorot.com