Вероніка Шустер

Якою ми побачили площу Superkilen: різниця між концепцією та реалізацією

31 серпня 2018

Чули про парк Суперкілен в Копенгагені? В липні ми завітали до цього нашумілого свого часу місця і на власні очі побачили, які проблеми спіткали блискучу ідею в реалізації. 

Історія створення парку

Район Ньорребро в Копенгагені до 2012 року був бідною етнічною околицею з високим рівнем злочинності. Ситуація змінилася кардинально, коли представники філантропічного фонду Realdania звернулися в адміністрацію міста зі словами: «Ми хочемо провести експеримент: нам цікаво, чи можливо змінити стандарти соціальної поведінки і імідж району за допомогою створення всього одного нового міського простору». Адміністрація та фонд зібрали 8 млн євро на трансформацію закинутого району на парк Суперкілен (з данського “Великий клин”). Ідея та реалізація належать проектним бюро BIG, Topotek та SUPERFLEX.

Проект був номінований на нагороду Міс ван дер Рое, отримав премію від Американського інституту архітекторів в категорії «Регіональний і міський дизайн», номінацію в категорії «Дизайн року» від Музею Дизайну в Лондоні, міжнародну архітектурну нагороду "Ага Хан" і приз Європейського союзу за сучасну архітектуру.

Як виглядає проект

Суперкілен поділений за кольором на 3 функціональних зони: червону, чорну та зелену. 

На території можна зустріти об’єкти, що символізують країни місцевих емігрантів: неонові вивіски з Катару, марокканський фонтан, російський “Москвич” тощо. Якоб Фенгер з творчої групи Superflex каже: «Зазвичай, проектуючи парк в Копенгагені, у вас є тільки дві або, може, три види лавок на вибір. В даному ж випадку вибір збільшився до світових масштабів». 

Яскраво рожеве гумове мощення Червоної площі поступово перетікає у фойє центру Norrebrohall. Виглядає це ефектно, принаймні виглядало на перший час.

На площі також є баскетбольні майданчики, фітнес-зона, майданчик для тайського боксу, вело- та автопарковки, велодоріжка. Підкріплюють кольорову гаму навіть вишні з червоним листям.  

Багато хто був не згодний з кольором покриття, адже червоний ー це яскравий і агресивний колір і в такій кількості і не сприяє спокійній обстановці в житловому районі. Комітет з реалізації пропонував зробити покриття площі з плитки, але в результаті, зупинилися все ж на гумовому. Чи правильним було це рішення?

6 років потому: Хьюстон, у нас проблеми

Не сталося як гадалося. В лабораторних умовах проект був успішним, але після реалізації виявилося, що ідеї не пристосовані до реального життя ー спеки, дощу, вологи. Протягом 6 років площа поступово руйнувалася. “Більша частина поліуретанового покриття була занадто слизькою. Покриття не мало такої стійкості до тертя та ковзання, як передбачалося. На жаль, це призвело до того, що деякі пішоходи та велосипедисти падали, коли були дощі або морози”, ー каже Маріон Луу, менеджер з будівництва муніципалітету Копенгагену.

Яскраво рожевий колір вигорає на сонці, а після дощу стає слизьким. На металевих лавках можна сидіти тільки в теплу погоду, а облицьовані плиткою лави в зеленій зоні парку тріскаються від морозу.

Що далі?

Реконструкція Червоної площі парку Суперкілен займе шість років і буде коштувати 14,7 тисяч євро. Крім того, близько 1,3 тис євро було витрачено на ремонт велосипедного шляху та майданчику в 2012 році, а також на висадку нових дерев.

Нове покриття буде виготовлено з клінкеру різними червоними кольорами.

Realdania фінансує половину реконструкції ー 91 тис. євро, BIG, Topotek та Superflex пожертвують премію в розмірі 75 тис. євро, решту виплатить муніципалітет Копенгагену.

Кейс Червоної площі парку Суперкілен ー яскравий приклад того, що всі мають право на помилку. Навіть найкращі ідеї можуть мати підводне каміння та провалитися при реалізації. Але методом проб і помилок та детальним опрацюванням ризиків проекту, можна попередити таку ситуацію, що спіткала гучний урбаністичний експеримент ー парк Суперкілен.

Strategy + design — Other Land

Web development — Perevorot.com