/ Сквер «Eра»
 / Сквер «Eра»
 / Сквер «Eра»
 / Сквер «Eра»

Сквер «Eра»

Рік
2015
Локація
Україна, Івано-Франківськ
Тип
Замовник
'Child-friendly public space'
Підтримка
ГО «Мами Прикарпаття»
Статус
Конкурс, концепція
Виклик
Сформувати громадський простір дружній до дітей з потужною та впізнаваною стилістикою.
Рішення
Поштовхом у пошуках стилістичного напрямку стало прагнення організаторів до відновлення міста: розвиток, оновлення, а отже нова ера. Ось чому ми відобразили у проекті деякі моменти та епізоди геологічного розвитку Землі, наситили його ігровими та архітектурними елементами, які віддзеркалюють різні природні явища, стихії, та несуть не лише розважальний та декоративний, але й пізнавальний характер.

Локація

 / Сквер «Eра»

Ескізний пошук

Ера — новий період розвитку, що починається новою подією. Один з найбільших відрізків часу в геологічній історії Землі. Запроектований громадський простір є початком реновації та відродження публічних просторів Івано-Франківська. Потужним поштовхом у пошуках стилістичного напрямку для нас стало прагнення організаторів до відновлення міста: розвиток, оновлення, а отже нова ера.

Ось чому ми відобразили у проекті деякі моменти та епізоди геологічного розвитку Землі, наситили його ігровими та архітектурними елементами, які уособлюють різні природні явища та стихії, несуть не лише розважальний та декоративний, але й пізнавальний характер.

З метою спрощення пішохідної доступності ми сполучили вул. Вірменську з вул. Шпитальною. Вона доповнює та насичує дворову частину історичного кварталу та створює додаткову зону відпочинку.

Створюючи середовище для якісного дозвілля, ми врахували інтереси та потреби людей усіх вікових груп, від найменших діток до пенсіонерів.

 / Сквер «Eра»
 / Сквер «Eра»
 / Сквер «Eра»
 / Сквер «Eра»

Генеральний план

Уся територія умовно поділена на декілька частин, що доповнюють та продовжують одне одну:

  • головна вхідна група з невеликою площею, зі сторони вул. Вірменської
  • основна частина простору, орієнтована на усі вікові категорії
  • дитяча активна зона
  • тиха зона у затишку та тіні плодових дерев, для наймолодших та найстарших відвідувачів

Весь простір є дуже простим та доступним для розуміння. А замінивши сходи пандусами, ми зробили його також зручним для усіх верств населення, що є дуже важливим у сучасному світі.

Головна вхідна група з першого ж погляду нагадую небо: лавочки стилізовані під білі хмаринки, світле мощення, крізь яке безпосередньо на площі пробиваються фонтани. Вони допомагають не лише освіжитись у спекотний день, але й створюють ілюзію туману, завдяки функції випаровування, відвідувачі опиняються ніби посеред хмар. Також площа насичена додатковою принадою — літнім кінотеатром. Тут можна проводити зустрічі. невеличкі семінари, майстер класи. Це буде цікаво для усіх вікових категорій, залежно від тематики та напрямку події.

 / Сквер «Eра»
Розріз 1-1 / Сквер «Eра»
Розріз 1-1
 / Сквер «Eра»

Основна частина простору сформована декоративним перепадом рельєфу, що є не лише стилістичною задумкою, але й необхідністю адже підземні приміщення бункеру мають своє незмінне та досить габаритне положення. Місця відпочинку утворюють кратер вулкану. Оздоблений декоративною червоною та жовтою підсвіткою (що нагадує лаву) він ніби повертає нас у часи динозаврів та той самий «Загублений світ» Артура Конан Дойля. Додаткового колориту додає не шліфоване каміння з тріщинами крізь які просочується яскраве світло.

Дитячі розважально-пізнавальні елементи, такі як сходи-лавки у вигляді розрізу земної кори, допоможуть малечі краще розібратись у географії та перепочити від активних ігор. Ключовим об'єктом у дитячій зоні є каркасно-канатна конструкція, що за образом нагадує гнізда велетенських птахів юрського періоду. Допомагають це здогадатись кам'яні глиби у формі яєць, неподалік від цього місця.

 / Сквер «Eра»
Розріз 2-2 / Сквер «Eра»
Розріз 2-2
Ігровий елемент «Гніздо» / Сквер «Eра»
Ігровий елемент «Гніздо»

Остання функціональна зона знаходиться у північній частині ділянки, у затінку дерев. Затишна спокійна галявина стане улюбленим місцем відпочинку для поціновувачів художньої літератури та пенсіонерів, що зможуть у спокої пограти в улюблені ігри та поспілкуватись.

Це сучасний простір, що гармонійно вплітається в історичний центр міста, доповнює та підкреслює його особливості. Простір не є транзитним завдяки внесенню додаткових функцій, створенню обхідної пішохідної вулиці та запроектованих у двох торцевих частинах ділянки входах . Ми запропонували проект цікавого, багатофункціонального та пізнавального відкритого простору, що стане окрасою та родзинкою Івано-Франківська.

 / Сквер «Eра»

Студія ландшафтної архітектури 'KOTSIUBA'

Максим Коцюба, Марія Андрієнко, Анна Шуберт, Максим Каминін

Strategy + design — Other Land

Web development — Perevorot.com